Ligorna och idrottssystemet i USA

Collegesporten i USA är uppdelad i olika ligor, divisioner och conferences. Nedan ser du en närmare förklaring av dessa och vad de innebär. Tveka inte att fråga oss om de är något du undrar över. 

NCAA (National Collegiate Athletic Association)

NCAA är en största ligan inom collegeidrott i USA. Ligan är i sin tur uppdelad i tre divisioner. Historiskt sett går NCAA långt bak i tiden. Redan 1906 sattes ligan upp för att sätta upp regler för amatöridrott på grund av de förekom så mycket skador och tom dödsfall och på den resan är det.  Idag är ca 1200 skolor anslutna hit.
Vilken division en skola tillhör är inte baserat på skolans idrottsliga nivå utan att skolan väljer själv vilken av de tre divisionerna de vill tillhöra. Med  valet kommer krav som måste uppfyllas som att skolan måste ha ett visst antal sporter att erbjuda, ett visst antal studerande, det finns krav på faciliteter, resurer och pengar.  Utifrån de kraven som ställs blir de oftast så att det är de allra största skolorna som tillhör NCAA Div 1 medans de mindre tillhör Div 2 och 3. Ända fram till 1982 fick damerna sporta i egna ligor men nu arrangeras mästerskap även för damsport här.

NCAA arrangerar över 90 nationella mästerskap i de olika sporterna varje år och de absolut största intresset  för publiken och media ligger på NCAA Men’s Division I Basketball Championship, även kallat March Madness.

NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics)

Ni kommer nu förstå skillnaden mellan denna liga och NCAA när vi skriver att här finns ca 250 skolor som tillhör denna liga. Till skillnad från NCAA dit 1200 skolor är anslutna. Dock är satsningen och kraven/nivån precis lika höga som för den högsta ligan. Den största skillnaden är att skolor som är anslutna till denna liga har betydligt färre antal studenter. Ligan arrangerar även egna slutspel.

NJCAA (National Junior Collegiate Athletic Asociation)

Den här ligan tillåter idrottare att tävla för skolan i två år man går i College/på Univertsitet. När man sedan gör det bytet så byter man även till NCAA eller NAIA. Det finns idag ca 1000 skolor som är anslutna till denna juniora liga.

Club Sports

Det kan vara så att det blir väldigt dyrt för en skola att ha ett tex NCAA hockey-program då NCAA ställer höga krav på vilken utrustning/hallar/redskap etc skolorna måste ha. Då kan skolor i vissa fall även erbjuda Club Sports. Inom Hockey tex är man då ansluten till ACHA (American Collegiate Hockey Association) och spelar mot andra skolor i egna mästerskap.

Conferences

Är man ett så stort land som USA får man lov att dela in idrotten i regioner där varje region kallas Conference. Årligen möts skolorna inom sin region vilket till slut leder till ett stort mästerskap mellan alla conferences.

Det här är kort förklarat så dyker det upp funderingar så är det bara att ni kontaktar oss.n

HAR DU VAD SOM KRÄVS?

Vi ser till att du som idrottsutövare får tillgång till över 20 000 skolor och tränare i de största ligorna. Vi hjälper dig att säkra ditt stipendium!

TOP