Hur bor man på college?

College living

En fråga som jag har fått många gånger är ” Hur bor man på college? ”. Det är en bra fråga som många både spelare och föräldrar undrar över då det kan vara något som oroar en som spelar eller förälder. Det fungerar lite olika på alla skolor då de har olika regler. På de flesta skolor behöver man endast bo på campuset under sitt första år och sedan har man alternativet att flytta ut från campus till sitt eget med vänner och lagkamrater.

                 Att bo på campus

Close to campus activities

För många som väljer att göra resan över atlanten för att kombinera sin sport med skola så är det första gången man bor själv. Därför har många skolor som krav att man måste bo på campus under sitt första år. Det är delvis till för att göra förändringen lättare för studenterna då det ger en känsla av sammanhörighet. Det ger även dig som student en möjlighet att lära känna ditt campus och skola, samt att du är nära till alla lektioner och träningar. Skolorna i USA är även väldigt aktiva med aktiviteter och annat kul vilket du blir del av.

Många första årselever tycker det är en trygghet att bo på campuset då du är nära till allt. Du bor även runt andra som går på skolan vilket ger dig en ytterligare möjlighet att lära känna nya människor. Varje år kommer dessutom ett x-antal nya spelare till ditt lag som också kommer bo på campus och ni kommer verkligen få chansen att lära känna varandra. Utifrån min egen erfarenhet kan jag säga att bo på campus var verkligen en trygghet då man var nära till allting och man var omringad av stora delar av sitt lag och massa andra människor vilket gjorde det lättare för en att få kompisar.

Att bo utanför campus

Campus activities and communityEfter sitt första år låter majoriteten av skolorna en bestämma om man vill bo kvar på campus. Många väljer att flytta till en lägenhet eller ett hus utanför campus. De brukar man göra med sina lagkamrater och vänner som man lärt känna under sitt förts år. Runt om de flesta skolor finns det lägenhetskomplex eller hus man kan hyra vilket gör att man fortfarande har ett skönt avstånd till skolan. Vissa skolor har till och med lägenhetskomplex runt om skolan som de ”samarbetar med”. Det gör att  många studenter bor där tillsammans nästan som en del av campus, fast billigare.

I de flesta fall är det även billigare att bo utanför campus vilket kan hjälpa dig att spara pengar. När du bor utanför campus sparar du både pengar för boende men även mat kostnader. Du kommer då laga din egen mat vilket blir billigare då du endast betalar för det du behöver samt bestämmer du vad du köper och kan även kan förbereda mat för andra dagar. Du har även bott på egen hand sedan innan, lärt känna området och staden du bor i vilket känns tryggare och gör dig mer redo för att hyra något med dina lagkompisar.

Hur påverkar de olika boendena mitt scholarship?

Att bo på campus är vanligtvis dyrare än att bo utanför campus. Det är som sagt väldigt tryggt att bo på campus under första året. Det för att komma in i allt nytt och få en känsla av sammanhörighet. Efter det första året kan det vara skönt och finansiellt bättre att flytta. Att flytta från campus brukar spara dig pengar!

Om du har ett fullt scholarship så täcker det alla dina kostnader, både studieavgifter, böcker, boende och mat. Har du inte ett fullt scholarship så är det vissa kostnader du måste stå för själv. Summan är olika beroende på ditt scholarship och vad avgifterna är. I majoriteten av fallen är det billigare att då flytta ut från campuset. Du sparar pengar då kostnaderna för både boende och man oftast är mindre. Det kan betyda att ditt scholarship helt plötsligt täcker alla kostnader du behöver betala in till skolan. Vissa personer kanske fortfarande har scholarship över. Det innebär att du kan du få ut de pengarna i form av en check för att betala för din hyra som ett alternativ.

Vi hoppas att denna informationen hjälpte er får svar på frågan “Hur bor man på college?”. Vill ni ha mer information om specifika skolor så rekommenderar vi er att gå in på deras hemsida och läsa under ‘housing’ kategoring. Här är även en länk till en artkel om olika sorters hosuing som kan finnas på campus.

Här kan du även läsa mer om att studera på college!